نکاتی کلیدی برای تربیت فرزند از کتاب معراج السعاده / غیرت در اولاد و تربیت آن (4)
… چون تمیزش بیشتر شد ، او را به عبادت بداری ، دنیا را در نظرش خار سازی ؛ او را به پروردگار امیدوار نمایی ، آخرت را در نظرش جلوه دهی و عظمت خداوند را برایش ذکر کنی . و چون چنین نمایی ، این اخلاق در دل طفل راسخ می شود ، و بعد از بلوغ ، داخل زمره اخیار می گردد ؛ و برای پدر و مادر از باقیانت و صالحات خواهد بود .
اگر برخلاف این باشد و در تأدیب او مسامحه کند ، تا طفل بر هرزگی پرورش یابد و به بی شرمی و فحش و شکم پرستی و امثال آن معتاد شود ، خبیث النفس می گردد و خود را در دنیا به سختی و نکبت و زحمت ، و در عقبی به عذاب مبتلا می شود.
بسا روزگارا که سختی بَرَد
پسر چون پدر نازکش پرورد
هر آن طفل چون جور آموزگار
نبیند جفا ، بیند از روزگار
پس بر پدر مهربان لازم است که سعی در تأدیب فرزند نماید و بداند که ، این امانتی است از خدا نزد او ، و دلش پاک و جوهرش صاف است و قابل هر نیک و بدی ست و به هر چه تعلیم دهد ، نشو و نما می کند و پدر هم در ثواب و وِبال او شریک است ؛ پس وی را ضایع و مهمل نگذارد و از او غافل نشود .
و دختر را نیز باید مانند پسر تربیت داد ، مگر در چیز هایی که تفاوت میان دختر و پسر است .
پس باید او را پرده نشینی و حیا و حجاب و عفت و امثال این ها آموخت و بعد از آن این آداب را به فرزند آموخت ، ملاحظه کند که قابلیت و استعداد کدام علم و صنعت را دارد ؛ پس او را به آموختن آن بدارد و نگذارد که مشغول امری شود که استعداد آن را ندارد ، تا عمر او ضایع نگردد.
( معراج السعاده ، ملا احمد نراقی ، ص 219 )
امیدوارم نکات مهمی که در زمینه تربیت فرزند در این بخش و سه بخش قبلی آمد مورد استفاده پدر و مادر های عزیز قرار گیرد . به نظر می آید اگر کسی بتواند همه این موارد را رعایت کند فرزند صالحی خواهد داشت که برای پدر و مادر و جامعه مفید و باعث سربلندی خواهد بود .
به امید حق