نکته ای از معراج السعاده / خاموشی و ترک سخنان لغو و بی فایده
ضد تکلم به مالا یعنی و فضول کلام ، خاموشی است ؛ یا تکلم کردن به سخنانی که به آن ها احتیاج است و فایده یی بر آن ها مترتب می شود . فواید بسیار خاموشی و فضیلت آن ، بعد از این در محل خود مذکور خواهد شد . اخبار بسیار در خصوص مدح ترک سخنان فضول و بیهوده وارد شده است ؛
همچنان که از حضرت پیغمبر صلی الله و علیه و آله روایت شده : “علامت نیکویی اسلام مرد آن است که چیز بی فایده را ترک کند .”
و نیز از آن حضرت روایت شده که : “خوشا به حال کسی که زیادتی زبانش را نگاه دارد و زیادتی مالش را به مصرف برساند.”
و ببین که مردم کار را چگونه برعکس کرده اند ؛ زیادتی مال را نگه می دارند و زبان را رها می کنند.
روزی آن حضرت فرمودند :” اول کسی که از این در داخل می شود ، مردی ست از اهل بهشت . چون آن مرد داخل شد ، از او پرسیدند : ما را به بهترین عمل های خود که به آن امید داری خبر ده ! گفت: من مردی کم عمل هستم و محکم ترین چیزی که به آن امیدوار به خدا هستم ، سلامتی نفس و ترک چیز های بی فایده است .”
به ابوذز (ره) فرمود که :” می خواهی عملی به تو یاد دهم که بر بدن سبک باشد و در ترازوی اعمال ، سنگین ؟ عرض کرد : بلی ! یا رسول الله ! فرمود : خاموشی ، حسن خلق و ترک امر بی فایده “
شخصی از لقمان پرسید که :” دانایی و حکمت تو چه چیز است ؟ گفت : از چیزی سئوال نمی کنم که از آن کفایت کرده شده ام و چیز بی فایده را بر خود نمی بندم .”
آن چه در فضیلت ترک فضول کلام و سخن بی فایده وارد شده است ، در اخبار ائمه اطهار علیهم السلام و حکمای اکابر اهل دین ، از حد تحریر و تقریر متجاوز است ، و همین قدر که مذکور شد، برای اهل بصیرت کافی ست . ان شاالله سبحانه !
( معراج السعاده ، ملا احمد نراقی (ره) ، ص 448)